Home ДИЕТИ 6 съвета как да избягвате нездравословните храни
6 съвета как да избягвате нездравословните храни
0

6 съвета как да избягвате нездравословните храни

0
0

Сигурно сте чували милиони пъти как е по-добре да се храним с органични продукти, най-вече на растителна основа и да избягваме преработените храни. Може би това не е толкова трудно постижимо, ако се намирате в близост до някоя био ферма, за съжаление повечето от нас нямат този късмет и в забързаното си ежедневие не можем да кажем, че се храним достатъчно здравословно.

Ето няколко съвета как да избегнете нездравословните храни:

1. Четете подробно етикетите

Калориите, грамажа и захарта не са единствените неща, които трябва да приковават вниманието ви върху етикетите. Преработените храни имат много непознати съставки, сред които най-вече емулгатори и други, които трудно бихте могли да произнесете и изобщо не са с естествен произход. Насочете се към храни с колкото може по-малко съставки.

2. Яжте повече плодове и зеленчуци

Най-добрият начин да избегнете консервантите е да се насочите към щанда с плодовете и зеленчуците, зърнените култури и ядките. Те са полезни, не се отразяват на теглото и ще ви помогнат да с ечувствате по-енергични през целия ден.

3. Купувайте си пресен хляб от близката пекарна

Препакетирането на хляба не се отразява добре върху състава му, само погледнете етикета и ще се уверите сами. Така, че избягвайте да си купувате хляб от супермаркете. По-добре се доверете на близката пекарна.

4. Наблягайте на пълнозърнестите храни

Когато хапвате нещо с ориз, паста, различни видове кракери се убедете, че са 100% пълнозърнести. Насочете се и към такива без глутен, например киноа.

5. Избягвайте продукти с високо количество на глюкозо-фруктозен сироп

Глюкозо-фруктозния сироп е най-вреден от всички подсладители, повече и от бялата захар, така че, ако го видите на етикета не ви препоръчваме да купувате продукта особено ако сиропът е в големи количества.

6. Ако все пак ви се яде нещо нездравословно си го пригответе вкъщи

Пържени картофки, пица, торта? Няма лошо да си ги позволявате от време на време, но си ги приготвяйте вкъщи. Така ще ви е по-вкусно, ще сте сигурни за съставките, а и защо да се лишавате от удоволствието да се позабавлявате в кухнята. :)/beu.bg

Снимка: ПИК               Автор: ПИК

(0)