Home ЛЮБОПИТНО 5 фантасмагории за женското тяло
5 фантасмагории за женското тяло

5 фантасмагории за женското тяло

0
0

Още от векове медицината е безценна наука, която спасява животи и същевременно удобна платформа за разпространяване на митове, които утвърждават господството на едни хора над други. Чудесен пример за това са многото странни вярвания за телата на жените – смятани от предците ни за особени и опасни същества.

1. Утробата се скита

Хипократ, бащата на медицината, смятал, че матката може да се скита из тялото на жената от само себе си „като див звяр“, създавайки хаос, който причинява различни здравословни проблеми при жените.

2. Когато гледат грозни неща, жените раждат грозни деца

Смятало се, че причината някои хора да се раждат грозни е майката, която гледала грозни неща по време на бременността.

3. Месечният цикъл убива цветята и съсипва покритието на слоновата кост

Жената в цикъл е способна да унищожи малко село. Плиний Стари пише, че „при доближаването на жена в това състояние, ширата ще се вкисне, семената, докоснати от нея, ще останат безплодни, присадките ще увяхнат, градинските растения ще посърнат и плодът ще опада от дървото, под което седне тя. Погледът ѝ сам по себе си затъмнява блясъка на огледалата, притъпява острието на стоманата и отнема лъскавината на слоновата кост.“

4. Жените са мъже, при които нещо е сбъркано

Аристотел, един от най-уважаваните мислители в историята, имал доста шантави възгледи по отношение на жените. Смятал, че жената е дефектен или незавършен мъж и поради това стои по-ниско. Мисленето в онова време е, че жените са такива каквито са поради деформация в утробата – и слабата им „женска природа“ не позволява друго, освен да продължават рода.

5. Жените ще станат безплодни, ако четат твърде много

През 19 век Едуард Хамънд Кларк, професор в Харвард, пише в книгата си, посветена на образованието на момичетата, че жените не могат да понасят образованието и че повече от четири часа четене на ден може да ги направи безплодни и раздразнителни. Пази Боже да отвори книга, когато е в цикъл – последиците са немислими!

Снимка: ПИК               Автор: ПИК

(0)