Home ЛЮБОПИТНО 14 луди лъжи, които просто не са верни!
14 луди лъжи, които просто не са верни!

14 луди лъжи, които просто не са верни!

0
0

Всеки е чувал, че използваме само 10% от мозъка си. Или че сомнамбулите не трябва да се будят. Но верни ли са тези митове? Тук ще научиш истината за тези много разпространени 14 лъжи.

1. Лъжа: Използваме само 10% от нашия мозък.

Откъдето и да идва тази лъжа, тя е точно това – лъжа. Мозъкът има много различни функции, които се активират, когато вършим различни задачи. Тъй като всяко ъгълче в мозъка има своята различна функция, я използваме само тогава, когато е нужно. Нито една част от мозъка не е излишна. Всъщност неврологът Бари Гордън казва: „Ние използваме всяка част от нашия мозък и почти целия мозък работи по всяко време.“

2. Лъжа: Сомнамбулите не трябва да се будят в никакъв случай.

Да събудиш сомнамбулите няма да предизвика нито шок, нито сърдечен удар. Някои от тях даже не могат да бъдат събудени, защото спят много дълбоко. Най-доброто в тези случаи е „нежно“ да ги хванем за ръка и да ги върнем в леглото.

3. Лъжа: Кръвта във вените е синя

Кръвта е винаги червена, дори и да не пренася кислород. Нашите вени изглеждат сини, поради начина по който нашата кожа рефлектира светлината. Жокер – изразът „синя кръв“, отнасящ се за благородници, идва оттам, че благородниците не са вършили тежка физическа работа и не са имали тен от слънчевите лъчи. Затова при тях е можело да се наблюдават сини вени, а при „обикновените хора“, които са имали загар от престоя си на слънце по време на работа – не. Оттам идва изразът, че благородниците имат „синя кръв“.

4. Лъжа: Захарта прави децата хиперактивни.

Това не е вярно. Захар се консумира много често на рожденни дни и на други подобни празници – не е захарта, която ги прави хиперактивни, а всеобщото вълнение. Най-често е самата радост от получаването на лакомства.  Същата хиперактивност се наблюдава и когато децата играят компютърни игри или правят нещо, което им доставя голямо удоволствие.

5. Лъжа: Четенето на тъмно вреди на очите

Има голяма вероятност твоите родители да са ти казвали това, докато си бил малък. Може да получиш главоболие, но в никакъв случай четенето на тъмно няма да повлияе на зрението ти.

6. Лъжа: Дъвките ще залепят стомаха

Въпреки че дъвката не може да се усвои, няма да ти залепи стомаха. Тъй като дъвките са сравнително малки, рано или късно ще намерят пътя си по храносмилателната система навън.

7. Лъжа: Ноктите продължават да растат след смъртта

На ноктите им трябва глюкоза, за да растат, която спира да се произвежда след смъртта и затова е невъзможно и ноктите да растат. Митът идва от там, че след смъртта, кожата около ноктите се свива поради липса на течност и те затова изглеждат по-дълги.

8. Лъжа: Космите растат по-дебели и по-тъмни, след като ги обръснеш

Така изглежда, но не е вярно. Косъмът се „подмладява“ към върха си (тоест, става по-тънък откъм върха), но когато излиза от кожата, това все още не е така. Затова един къс косъм близко до корена изглежда по-дебел. Затова и заради по-тъмни косми на по-светла кожа изглежда, че космите след бръснене поникват по-дебели и по-тъмни.

9. Лъжа: Ако си пукаш ставите, ще получиш артрит

Пукането на ставите идва от обмяната на „нитрогенен газ“, който нахлува в ставата. Още нещо: Д-р Доналд Ънгер си е пукал 60 години ставите на пръстите, без да получи артрит. Изследването му му донася дори така наречената „ИГ Нобелова Награда“.

10. Лъжа: Трябва да пиеш 8 чаши вода всеки ден

Колко вода всъщност трябва да поемаш на ден, зависи от теглото ти и от това колко се движиш. Кафето, чаят и сокът, например, са също течности и трябва да се прибавят към консумацията на вода.

11. Лъжа: След ядене изчакай поне 30 минути, преди да влезеш или скочиш във вода

Няма да се удавиш, ако веднага след хранене влезеш да плуваш. Единственото, което трябва да имаш предвид, е следното – докато тялото ти е заето с усвояването на храната, си малко по-слаб и малко по-уморен от обикновено. Водна бомба на пълен стомах може би не е добра идея 😉

12. Лъжа: Може да получиш брадавици от крастава жаба

Краставите жаби не пренасят брадавици. Брадавици в количество биват предавани от „хуманни пипилома вируси“, които могат да бъдат предавани само от човек на човек.

13. Лъжа: Ако умишлено гледаш „разногледо“ и плеснеш с ръце, ще си останеш така за цял живот

Една лъжа, която майки по целия свят са измислили, за да сплашват децата си да не правят така. Никога досега, никой никъде по света, не е станал разноглед след пляскане с ръце.

14. Лъжа: Студът води до изстинка

Студът може да увреди имунната ти система, но единственото, което може да предизвика настинка, е вирус. Ако след престой на студено си се разболял, най-вероятно си „пипнал“ вируса преди това.

Най-накрая някои недоразумения са изчистени, а при други бях просто изумен, че не са верни, най-вече за лъжа номер 14.

Сподели тази статия с други, защото сигурно има още хора, които си мислят, че ползваме само 10% от мозъка си.

Снимка: ПИК               Автор: ПИК

(0)