Home КУЛИНАР Тайната на хрупкавото зеле е разкрита, приготви го бързо и лесно още сега!
Тайната на хрупкавото зеле е разкрита, приготви го бързо и лесно още сега!
0

Тайната на хрупкавото зеле е разкрита, приготви го бързо и лесно още сега!

1
0

Определено киселото зеле е едно от невероятните зимни изкушения, вкусно и витаминозно, то съдържа малко мазнини и затова е толкова апетитно и любимо на мнозина. Киселото зеле е ценен източник на минерали – калций, магнезий, фосфор, натрий, сяра, хлор, калий. Още съдържа влакна и много витамини, които са жизненоважни за организма ни, съдържа още и лактобацили. Ако обичаш да научаваш нови и полезни рецепти, то тази статия е точно за теб!

Традиционна за моето семейство е  рецептата за кисело зеле с ябълки . За целта трябва да изберете бяло зеле от по-късните сортове без зелени листа, добре е даже кочанът да е леко напукан. А ябълките е хубаво да са златна превъзходна  – запазили чудния аромат на есента!

Необходими са следните продукти:

3 кг. зеле

1 голям морков

2-3 жълти или зелени ябълки

3 супени лъжици  сол

Начин на приготвяне:

Нарежете зелето на пръчици,  ябълките  и морковите обелете и настържете. Посолете. Ако искате ябълките да се усещат в зелето по-добре, трябва да ги нарежете на филийки. Когато баба слагаше зелето в голям съд, поставяше ябълките цели!

Разбъркайте добре – непременно с ръце, така че зелето да пусне сок.

Напълнете зелето в буркани, добре го натъпчете и оставете бурканите на стайна температура в продължение на 40 часа, за да ферментира.

За да бъде зелето бяло и хрупкаво, е необходимо да се осигури ферментационен газ.  За да направите това, поставете дървени пръчки в бурканите. След приключване на  процеса на ферментация  сложете зелето в хладилника. След 2-3 часа можете да го нападнете!

Снимка: ПИК               Автор: ПИК

(1)