Home КУЛИНАР Пресен чернокоп на фурна, да си оближете пръстите
Пресен чернокоп на фурна, да си оближете пръстите
0

Пресен чернокоп на фурна, да си оближете пръстите

1
0

Пресният чернокоп е невероятно вкусен. Тази риба не отстъпва по нищо на паламуда с тази разлика, че не тежи после на стомаха като него. Някои предпочитат чернокоп дори и пред лефер. Знаем ли обаче как да приготвим този дар от морето?

Някой ще побърза да каже, че чернокопът е риба само за пържене. Което изобщо не е вярно. Предлагаме ви една изпитана рецепта, от която ще си оближете пръстите.

И така, необходимите продукти са:

Чернокоп, според броя на хората на масата. Четирима души спокойно могат да се нахранят с един килограм.
Пресен магданоз и пресен копър – по няколко стръкчета,
1-2 скилидки чесън,
Сух риган, девисил и целина, стрити заедно,
Зехтин, сол на вкус, сокът от половин лимон.

Рибата се изчиства и се нарежда в подходяща тава. Посолява се, наръсва се с мазнина и лимонов сок, овкусява се със сухите подправки и ситно накълцаните скилидки чесън. Оставя се така да попие от ароматите в хладилника, докато приготвите гарнитурите.

Идеалната добавка към чернокопа, а и изобщо към всякакъв вид печена риба са задушените зеленчуци на пара – примерно, броколи, моркови и картофи, овкусени с мащерка, риган, босилек и самардала, с лимонов сок, зехтин и сол.

Когато дойде моментът рибата да се пече, се наръсва с пресните зелени подправки. Долива се малко вода в тавата. Чернокопът се сервира горещ, гарниран със задушените зеленчуци. Към това блюдо задължително трябва да има и чаша изстудено розе или червено вино на стайна температура.

Снимка: ilinayorkulinarni.blogspot.bg         Вестник Десант

(1)