Home ЗДРАВЕ Правилен сок за правилно отслабване
Правилен сок за правилно отслабване
0

Правилен сок за правилно отслабване

2
0

Контролирайте калориите с домашен шейк от банани

569090577673257689574690569054787485734-620x341

Борбата с килограмите ражда постоянно нови диети. Специалистите обаче припомнят, че подборът на напитките също е от значение. Правилният избор подобрява метаболизма, снижава апетита и ограничава количеството калории, които поемаме за деня.
Puls.bg разкрива кои напитки са подходящи за диета.

Безалкохолни напитки

Безалкохолните напитки се получават от смесването на вода, захар, оцветител, аромат, натрий и въглероден диоксид. Заради вкуса им се поглъщат бързо и същевременно организмът получава стотина ненужни калории и не толкова полезни вещества. Много специалисти твърдят, че се пълнее от консумацията на безалкохолни газирани напитки, но има и такива, които оборват това твърдение.
Истината е, че заради безалкохолните напитки може да се качи някой и друг килограм, но това зависи от дневния калориен порцион. Според експертите, дори и да се откажете от газираните напитки, при положение че похапвате обилно, няма да бъде постигнат желаният ефект. Пресмятайте калориите на поетите безалкохолни. Обикновено те са около 44 ккал на 100 мл. Бутилката обикновено съдържа 250 или 500 мл.
Добавянето на 100 калории към основното меню и храните, които се похапват между другото, не е малко.

Вода

Жаждата не може да се утоли дори и с огромни количества газирани напитки. Единствената течност, която може да го постигне, е водата. Пйиването на глътки начесто ни спестява поглъщането на куп излишни калории. Не само защото заменя сладките напитки с вода, но и поради факта, че много често сме склонни да възприемаме погрешно сигналите на организма и вземаме леката жажда за глад.
Направете си експеримент: изпийте чаша вода при изостряне на апетита. Тя ни е особено нужна, дори и когато не чувстваме жажда или глад. Водата създава условия в организма за нормално протичане на метаболитните процеси. Няма ли я, значи обмяната на веществата започва да буксува, организмът прегрява, натоварва се, получават се грешки при преходите на едни и други вещества и като очевиден резултат в по-краткосрочен план – трупаме нежелано тегло.

Плодови сокове

Плодовите сокове, също както газираните напитки, съдържат доста калории – средно около 45 ккал на 100 мл. Само че в тях има и полезни вещества – витамини, антиоксиданти, флавоноиди. Въпросът е как да се извлече ползата от соковете, без да приемаме излишна захар. Единственият начин, поне отчасти да се постигне това, е с избора на 100% натурални сокове. Погледнете на етикета, там не трябва да фигурира ред за добавена захар. Да, можете да използвате и един трик, разреждайте сока с малко вода.

Подходящите натурални сокове

Всъщност най-подходящата напитка, чиято консумация няма да се отрази негативно на теглото ни, е зеленчуковият сок. Той, също като плодовият, е богат на полезни вещества, но за разлика от него е с ниско съдържание на захар и калории. За сравнение – една чаша доматен сок съдържа 41 ккал, толкова колкото приблизително 4 глътки портокалов. Освен това, зеленчуковият сок е полезен с наличието на фибри, които помагат за освобождаване на организма от токсини.

Шейкове

Пред варианта да се насладите на вкусната напитка в заведение, се спрете на домашно приготвения шейк. Той също е толкова вкусен, освежаващ, но не толкова калоричен. Можете да контролирате състава му. Шейкът се приготвя лесно – банан, ягоди, боровинки, малини и др. Плодовете се пасират, добавя се мляко до желаната гъстота и се разбърква. Може да използвате и натурален сок. Добавете лъжичка мед или малко плодов сироп. Това обаче ще направи шейка калорична напитка.

Информационна aгенция „Дартс Нюз“ ©

(2)