Home СЪВЕТИ Полезно! Как да се топлим 7 пъти по-евтино през зимата
Полезно! Как да се топлим 7 пъти по-евтино през зимата
0

Полезно! Как да се топлим 7 пъти по-евтино през зимата

472
0

Никога не изключвайте всички радиатори

Най-голямата грешка, която може да направи човек с жилище с централно отопление е да изключи цялото си парно. В този случай се плащат на месец през зимата минимум 50 лв. за сградната инсталация. Това са грешни пари. Добре е да се включат поне половината от наличните радиатори. По този начин ще плащате не по 50, а по 80–100 лв. месечно за двустайно жилище, но няма да ви се налага да включвате допълнителни електроуреди. Имайте предвид, че една духалка, която работи по 1 час дневно, ще изгори 40 лв. на месец, а няма да има никакъв ефект.

Предлагаме ви да оставите включени радиатора в банята и този в хола. Отворената врата на хола ще даде възможност температурата в спалнята да не пада под 18 градуса, което е достатъчно за здравословен сън.

Независимо колко радиатора ще включите, трябва да спазвате три основни правила при използването им. На първо място е добре да изключвате радиатора посредством термовентила, когато отваряте да простирате или проветрявате.

Значително по-важно е да се въздържате да използвате радиатора, като простор за сушене на пране. Ако сложите дрехи отгоре, или върху главата на термовентила, уредът ще отчита значително повече за времето, в което радиаторът е покрит с дрехи. В същото това време той няма да има пълен капацитет за отопление на помещението.

Същото се отнася и за пердетата, завесите, декоративните решетки, всякакви мебели наоколо – ако покриват или ограждат радиатора, те пречат на топлообмена между радиатора и въздуха в помещението, а сметката си се трупа.

Не сменяйте старите електромери

Тези, чиито стар електромер не е сменен, в никакъв случай не трябва да правят постъпки пред съответното енерго дружество за подмяната му с нов. Специалистите са единодушни, че новите електромери са по-качествени, но в наш ущърб. Те ловят всички слаби токове, като функцията „стенд бай“ на телевизори и DVD-та, зарядните за телефони, апаратчета за комари и за електрически миризми. Това води до увеличение на сметките. Самите ЕРП-та признават, че новите уреди „ловят“ и слабите токове.

Ако имате някакво съмнение, че старият ви електромер не отчита правилно, извикайте специалист. Услугата е между 5 и 10 лева, ако не се налага ремонт. Чак след като се убедите, че уредът наистина е повреден и отчита много, тогава може да го смените с нов. По принцип и трите електроразпределителни компании са длъжни да подменят старите електромери с нови за своя сметка.

Не бързайте с топлоизолацията, запушете дупките

Лошо направената топлоизолация на сградата няма голям ефект, може да ви донесе конденз и ужасен мухъл. И не се случва рядко. Затова не трябва да бързате да се топлоизолирате, особено ако външната ви стена е дебела над 45 см и дограмата е ПВЦ.

Ако все пак сте в панелен апартамент с множество пролуки, добре е да се замислите за топлоизолация. Тя задължително трябва да се направи на цялата сграда, за да има ефект. Освен това е важно да е качествена и поставена от съвестни майстори. Не на последно място е и цената, защото много хора не могат да отделят по 45 лева на квадратен метър за да си изолиран панелката. По-важно е обаче да се запушат всички дупки и процепи през които излиза топлото. Тази операция е почти безплатна.

Например външната врата. Ако входната ни врата е без праг и отдолу зее 1,5 см, ще губим по около 170 киловатчаса за сезон. В зависимост от метода на отопление, това би ни коствало между 9 и 27 лв. годишно.

Ако от някой прозорец леко „подухва“, може да приемем, че става дума за процеп с размери 2 мм х 80 см. Това би ни изгорило около 40 kWh годишно или между 2 и 6 лв. Сумите са малки, но събрани дават голяма икономия.

Енергоспестяващите крушки

Последният от евтините съвети е подмяната на крушките в дома с енергоспестяващи. На пазара има много модели – и скъпи, и евтини. Истината, както обикновено, е някъде по средата. Енергоспестяващите крушки е добре да заменят всички най-използвани в дома – в кухнята, банята и коридорите. Добре е да се сменят и тези на нощните лампи. Избирайте крушки от оранжевия спектър – възможно най-топлата светлина. Разумната цена е около 5-6 лв. 15-ватовите отговарят на нормални 75-ватови крушки, а 18-ватовите – на 100 вата обикновена. Общата инвестиция, ако смените 10 крушки, няма да надхвърли 60 лв., но тези пари се изплащат само за два-три месеца.

Нови радиатори и термовентили

Ако продължим да държим на отоплението с парно, при положение, че не живеем в огромна къща в Симеоново, повече от необходимо е да сменим старите чугунени радиатори и вентилите към тях. Тук инвестицията е по-сериозна, но определено си струва. Експертните мнения по този въпрос са различни, всеки разпалено доказва своята гледна точка.

Според моята теория (доказана убедително от сметките, които аз плащам) старите жилища се преоразмерени и са наблъскани с повече от необходимите радиаторни глидери (ребра). Освен това в повечето случаи е сложена ПВЦ дограма, а често има и външна изолация. Затова е най-добре да намалим глидерите с една трета във всяко помещение, като със сигурност ще получаваме същия комфорт на отопление. Самата смяна на един радиатор струва около 40 лв., а и новите радиатори не са особено скъпи, на пазара се предлага и услугата намаляване на глидери. Намаляването на ребрата с една трета при мен даде 35 процента икономия при равни други условия.

Към радиаторите непременно трябва да се сложат хубави термовентили. Те спират подаването на парно в момента, в който е достигната дадена температура, и превръщат радиатора в уред близък до климатика. Цената на хубав вентил с поставянето му е около 30 лв.

Проверявайте термовентилите си на всеки 5 години и по възможност ги сменяйте с нови. Това пести пари, без да е сериозна инвестиция. И през деня не събирайте пердето в ъгъла, където е термовинтилът.

Комбинация от парно и климатик

Отоплението на климатик излиза над 2 пъти по-евтино в сравнение с парното. Проблемът е, че първоначалната инвестиция е доста голяма, ако решим да отопляваме така цялата къща. Освен това поставянето на климатик в банята и кухнята не е особено удобно – заради влагата и изпаренията. Освен това 80 процента от софиянци и хората в големите градове са в сгради, които имат централно отопление и щат нещат, плащат за сградната инсталация.

В този случай е добре да се комбинира парното с поставянето на климатик. Може да се купят два климатика за спалнята и хола, а да се остави да работи парното в кухнята и банята. Сметката за парно ще бъде съвсем близка до тази, при която са изключени всички радиатори в жилището. Двата климатика, които ще работят периодично, ще изхарчат ток средно по 10 лв. на месец за целия отоплителен сезон. Така средната сметка за един многостаен апартамент от над 100 кв. м с комбинирано отопление ще падне под 100 лв. на месец, докато само с парно ще достигне до 150 лв. Икономията е над 30 процента.

Комбинацията на парно с климатик обаче не е неефективна, когато радиаторите са окомплектовани с изпарителни уреди за дялово разпределение. Според топлотехници в този случай датчикът на радиатора отчита топлината и от двата уреда.

Комбинация с камина с водна риза

Отоплението само на камина е скъпо и неефективно удоволствие, но използването ѝ в комбинация се оказва повече от подходящо. Ако се избере подходяща камина с водна риза, тя ще може да отоплява до 2 помещения и да дава гореща вода. Случаят ще е аналогичен на горния – комбинацията с климатик, но към него трябва да добавим и допълнителния комфорт от пряката топлина на горящите дърва.

Ако купим евтини дърва – 50 лв. кубика, отоплението с камина ни се вързва малко по-скъпо от климатика, но 3 пъти по-евтино от тока. Отново може да се монтира в хола в комбинация със спалнята. Ясно е, че през нощта няма да работи, но в спалното помещение са достатъчни 17-18 градуса нощем, което е напълно постижимо, защото останалата част от апартамента е постоянно отоплена с парно. И в този случай се получава икономия от малко над 30 процента.

Разбира се, трябва да избягвате поставянето на истинска камина само с декоративен ефект. Монтажът ѝ трябва да е по всички правила и, за да действа ефективно, камината трябва да е оразмерена правилно. Трябва да е включена правилно в димоотвода, за да не се стигне до обратен ефект – да смуче топлото от цялата стая (защото нали си спомняте от училище: на живия огън му трябва кислород и ако няма достатъчно, той „използва“ всяка пролука, за да си го достави).

Дали ще приемете всички съвети, или ще се спрете само някои от тях, зависи най-вече от конкретното жилище. Все пак е добре предварително да планирате разходите си и да не правите всичко наведнъж.

Планирайте умно, за да ви е възможно най-евтино и топло през зимата.

Снимка: ПИК     Автор: ПИК

(472)