Home КУЛИНАР От кухнята на баба: Пестил от ябълки и сини сливи
От кухнята на баба: Пестил от ябълки и сини сливи
0

От кухнята на баба: Пестил от ябълки и сини сливи

1
0

Тези, които помнят пестила от бабиния килер със забранени за пипане сладка, ще бъдат приятно изненадани, че приготвянето на това лакомство всъщност е изключително лесно. Тези, пък, които никога не са чували за пестил, могат да поправят тази грешка, като се придържат към инструкциите по-долу.

Продукти:

1 кг сини сливи (измити и изчистени от костилките)
1 кг ябълки /зелени, измити и почистени от семената
1 кг захар
1 с.л. пектин
1бр. ванилия
настъргана лимонова кора или лист индрише.

Начин на приготвяне:

Нарязаните и почистени плодове се слагат в дълбока тенджера, заливат се с 500 мл студена вода, добавят се ароматизатори по желание. Вари се на умерен огън под похлупак, докато плодовете омекнат – около 45мин.

След това всичко се пасира и се прецежда през гевгир. Добавят се пектина и захарта. Разбърква се. Получената гъста каша се връща в тенджерата и се вари още 20-тина минути на силен котлон, като се бърка непрекъснато.

Когато се получи достатъчно гъста консистенция – като се бърка с бъркалката, трябва да остава черта по дънота на съда, се дърпа от котлона.

Сместа се насипва в някаква форма по избор и, след като изстине, се покрива плътно с пергаментова хартия. Оставя се на тъмно, сухо и хладно място за съхранение.

Снимка: Десант         Вестник Десант

(1)