Home ДИЕТИ Най-доброто меню за здраве! Ето кои храни са опасни според кръвната ви група (таблица)
Най-доброто меню за здраве! Ето кои храни са опасни според кръвната ви група (таблица)
0

Най-доброто меню за здраве! Ето кои храни са опасни според кръвната ви група (таблица)

52
0

Кръвната група е тясно свързана с храненето. За всяка група има продукти, които могат да увеличат нейната жизнена дейност или обратното – да й навредят.

Група 0

Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявяло по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с 0 кръв има много стомашна киселина. Той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещества. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.

 Група А

Имунната система на хората с А кръвна група, появили се между 25-15 хиляди години преди Христа им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлевторявала за сметка на различните житни растения и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”.

 Група В

Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години преди Христа. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив.

 Група AB

По протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата.

Установено е, че в червените кръвни телца (еритроцитите) има вещества, предизвикващи тяхното прилепване, които се наричат хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.

У различните хора те се срещат отделно, съвместно или съвсем липсват, като определят с това принадлежността на дадено лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на 0 кръвна група няма такава вещества, на А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на АВ група – 2.

Ако имате АВ кръв, трябва да съчетавате препоръките за предишните две групи. Най-доброто хранене е предимно вегетарианското с неголямо количество месни и млечни продукти.

 

Какво е позволено

 

Месо

Кръвна група 0. – Няма ограничения.

Кръвна група А. – Основното “месо” трябва да е соевият албумин. Пилешкото месо да се консумира много рядко и не като основно ястие.

Кръвна група В. – Пилешкото месо е противопоказно. В гръдната област на птичето месо се съдържа ректин, който може да доведе до инсулт.

Кръвна група АВ. – Месото трябва да се консумира в малки порции.

 Риба

Кръвна група 0. – Няма ограничения.

Кръвна група А. – Избягвайте риба с бяло месо (хек, палтус, писия).

Кръвна група В. – Категорично противопоказни са мекотелите.

Кръвна група АВ. – Избягвайте да консумирате риба с бяло месо и молуски.

 Млечни продукти и яйца

Кръвна група 0. – Все пак е по-добре да си набавяте белтъчини от други източници. Не е добре да ядете сирене, а яйца може да консумирате 3-4 пъти седмично.

Кръвна група А. – Почти всички млечни продукти не се препоръчват. В неголеми количества може да ядете кисело мляко, обезмаслена сметана. Яйца – понякога и по изключение.

Кръвна група В. – Няма ограничения.

Кръвна група АВ. – Най-вече кисело мляко, обезмаслена сметана.

 Зърнени храни

Кръвна група 0. – С изключение на пшеницата, овесените ядки са нежелателни. Няма зърнени продукти, които да са особено полезни за тази група.

Кръвна група А. – Ограничете булгура и зърнените продукти – в частност пшеницата, употребявайте продукти от цели зърна.

Кръвна група В. – Най-добре е да избягвате ръжта и царевицата.

Кръвна група АВ. – Ограничете консумацията на пшеница и царевица.

 Зеленчуци

Кръвна група 0. – Въздържайте се от зеле. Ограничете употребата на гъби, картофи, патладжани.

Кръвна група А. – Ограничете доматите, картофите, зелето, царевицата.

Кръвна група В. – Изключете доматите и ограничете царевицата в менюто си.

Кръвна група АВ. – Изключете доматите.

 Плодове

Кръвна група 0. – Въздържайте се от диня, портокали, мандарини и ягоди.

Кръвни групи А, АВ. – Избягвайте портокалите и бананите.

Кръвна група В. – Въздържайте се от фурми и нар.

Снимка: ПИК     Автор: ПИК

(52)