Home СЪВЕТИ Как да предпазим тръбите и чешмите от замръзване
Как да предпазим тръбите и чешмите от замръзване
0

Как да предпазим тръбите и чешмите от замръзване

2
0

Сигналите за замръзнали вътрешносградни инсталации и водомерни възли зачестяват, съобщиха от пресцентъра на“Софийска вода“. От дружеството припомнят основните правила, чрез които съоръженията могат да бъдат предпазени.

В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, трябва водомерът да е добре изолиран.

При много отрицателни температури, очаквани да продължат през седмицата, рискът от замръзване на тръбите се увеличава и е най-разумно водата в необитаемите имоти да бъде спряна.

Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и добре затворени, а таванът на сградата изолиран.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи. Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не замръзват.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне например на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

Снимка: ПИК               Автор: ПИК

(2)