Home СЪВЕТИ Как да пазаруваме здравословни храни за по-малко пари?
Как да пазаруваме здравословни храни за по-малко пари?
0

Как да пазаруваме здравословни храни за по-малко пари?

104
0

Много хора вярват, че в днешно време да се храниш наистина здравословно е лукс. Да, вярно е, че био храните са далеч по-скъпи, а домашното производство е все по-трудно достъпно, особено след като селата в България обезлюдяха, а нашите баби и дядовци вече ги няма, за да ни изпращат вкусни провизии. Това обаче не означава, че трябва да се примирим и да прибягваме до най-евтините стоки, купувайки ги на път за вкъщи. Има начини, които биха ни помогнали да слагаме на масата си по-здравословни храни и напитки, без това да ни изпразва джобовете. Ето няколко практични съвета за здравословен и евтин начин на живот от dieti.sanifar.com.

1.Преди да отидете в супермаркета направете списък. А после се придържайте стриктно към него. Маркетолозите са установили,че средно 2 от продуктите, закупени при едно пазаруване са импулсни. Това са обикновено ненужни неща. Най-опасна е зоната около касите. Там са разположени обикновено най-нездравословните храни и там най-често се правят импулсните покупки. Внимавайте. Това са пари хвърлени на вятъра.

2. Спрете да купувате безалкохолни напитки. Трудно е да се повярва, но вие харчите много пари за газирана вода смесена със захар, изкуствени оцветители и аромати. В САЩ се смята, че едно четиричленно семейство харчи годишно над 500 долара за безалкохолни напитки. Вместо това пийте обикновена вода. Ще спестите пари, а и е по-здравословно.

3. Намалете драстично покупките на храни, пълни със захар, сол и мазнини. Това са чипсове, кексове, понички и др. Ще спестите пари и ще помогнете на здравето си. Търсете диетични храни без захар и с малко калории!

4. Пазарувайте по-рядко. Планирайте покупките поне веднъж седмично. Колкото по-често отивате до магазина за по едно, две неща, толкова е по-вероятно всеки път да купувате по нещо излишно и ненужно.

5. Яжте по-често домашно приготвена храна, дори и когато сте навън. Пригответе си сандвичи за обяд. Ще е по-евтино и със сигурност по-здравословно.

6. Поне 3 дни от седмицата – без месо. За някой това може да звучи ужасно и немислимо. Но статистиката показва, че вегетарианците са по здрави и живеят по-дълго. Ако се притеснявате за протеините в менюто си има ги достатъчно с соята, боба, лещата, ядките.

7. Научете се да готвите. Готвенето не е затопляне на консерва или поставянето на кренвирши в микровълновата фурна. Готвенето е съчетаване на пресни и свежи продукти, така че да се получи храна с чудесен вкус и аромат. Ще се учудите колко здравословни неща може да приготвите сами и то за малко пари. Следвайте просто правило: в количката ви в супермаркета да няма приготвени и консервирани храни, а само свежи. По-полезно е.

Снимка: ПИК       Източник: beu.bg

(104)