Home ЗДРАВЕ ВНИМАНИЕ! Ето как смартфоните променят мозъка на децата
ВНИМАНИЕ! Ето как смартфоните променят мозъка на децата
0

ВНИМАНИЕ! Ето как смартфоните променят мозъка на децата

6
0

Манията по мобилните устройства не е от вчера, но вече излизат първите резултати от по-продължителните проучвания по темата. Ново проучване, представено пред Радиологичното дружество на Северна Америка (RSNA) установи, че младите хора, които са пристрастени към смартфоните и интернет, имат дисбаланс в химичните процеси в мозъка, предаде БГНЕС.

Според него, 46% от американците твърдят, че не могат да живеят без смартфоните си. Въпреки че това може да изглежда малко преувеличено, всъщност е очевидно, че по-голям брой хора в наши дни стават зависими към устройствата за разговори, получаване на информация и игри. Потенциалните дългосрочни последици от такива навици върху хората, особено сред младежите, както и въздействието върху мозъка им, будят любопитството сред научната общност и техните родители.

Настоящото изследване удовлетворява любопитството, поне до известна степен. Професорът по неврорадиология Хюнг Сук Сео в Корейския университет в Сеул и колегите му използвали магнитно-резонансна спектроскопия (MRS), за да получат информация за мозъка на тийнейджърите, пристрастени към смартфони и интернет. В проучването са включени 19 младежи на средна възраст 15 години, диагностицирани с такава зависимост, както и 19 здрави техни връстници. Установено е, че пристрастените тийнейджъри имали високи нива на импулсивност, безпокойство, депресия и безсъние.

По-любопитни обаче са изследванията с ядрено-магнитен резонанс, които измерват нивата на глутамат-глутамин (Glx) – невротрансмитер в мозъка, който прави невроните по-електрически възбудени, и гама-аминобутирова киселина (GABA) – друг невротрансмитер, който забавя мозъчните сигнали. Резултатите показват, че в сравнение със здравите тийнейджъри, съотношението GABA към Glx е било значително по-високо в предния цингуларен кортекс на пристрастените тийнейджъри преди терапията.

Значително по-високо ниво на GABA може да има многобройни странични ефекти, включително тревожност и сънливост. Тайната сила на лошите думи Тайната сила на лошите думи От малки ни учат, че да се псува е лошо, но ново изследване показва, че в определени ситуации нецензурните изрази може да бъдат полезни… Прочети повече Въпреки че са необходими повече проучвания, д-р Сео е на мнение, че повишените нива на GABA в мозъка на пристрастените младежи може да имат връзка с дезинтегрираното и изкривената емоционална и когнитивна обработка при младите хора.

Снимка: ПИК     Автор: ПИК

(6)